We hebben 4000 weken!

Gepubliceerd op 28 maart 2023 om 17:52

Ik ben weer heerlijk aan het wandelen. Het is nog wel koud door de nachtvorst maar de zon schijnt en die warmt me op. Net zoals de stevige pas die ik erin heb me opwarmt. Ik loop te denken over wat ik zojuist in een nieuwsbrief heb gelezen. De Zweedse Journalist Burkeman rekende voor ons uit: ieder mens heeft gemiddeld 4000 weken te leven. Uitzonderingen (naar beneden en naar boven) daargelaten natuurlijk.

Die kwam wel even binnen. 4000 weken en ik heb er al meer dan 3000 achter me liggen. Mooie en waardevolle weken dat wel.  Toch bedacht ik direct wat ik dan nog met de overige weken wil gaan doen. Nog veel plannen, dat zeker maar om die allemaal uit te voeren…. Gaat niet lukken of ik moet wel heel efficiënt met mijn tijd omgaan. En daar heb ik op mijn leeftijd ook weer geen zin in. Ik wil namelijk gewoon lekker wandelen zonder gevoel van tijdsdruk. En gesprekken voeren met de mensen die me lief zijn zonder op de klok te hoeven kijken. Zodra ik dat gevoel van schaarste voel word ik me direct heel bewust dat ik moet kiezen. Waar besteed ik die kostbare tijd dan aan? Die eerste 3000 weken leken of ik alle tijd had, waar ik ook vaak in het verleden maar vooral in de toekomst leefde. Als ik dit …dan dat…

Nu besef ik me dat het voor mij niet in de grote dingen zit en ik me vooral gelukkig voel als ik bewust ben in het moment. Het moment dat ik met ons gezin aan tafel zit en we verhalen met elkaar delen en in verbinding zijn. Het moment dat ik een mooi gesprek heb met een client of met een vriendin. Of juist in mijn eentje een wandeling maak en die tere bloemen in hun volle pracht zie staan. Ik bedenk me dat die stevige pas die ik zet ook wel een beetje minder stevig mag zijn. Dat betekent dan ook weer keuzes maken.  Het maken van die keuzes is best lastig. Want ben ik dan wel productief genoeg, haal ik dan wel genoeg uit dit leven? Is mijn leven dan wel zinvol. Het mooie is dat ik dat zelf mag beslissen. Ik heb de keuze. Wil jij ook keuzes maken voor die overgebleven weken? Of juist leren hoe je die kostbare momenten ten volle kan beleven?

 

www.jouwstap.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.